Amaretti-tulband

Aan het eind van een volle week vind ik het fijn om me even in de keuken terug te trekken. Iets zoets maken om het weekend mee in te luiden, iets waarvan ik zeker weet dat het lukt. Zoiets is de amaretti-tulband. Het recept hiervoor staat in ‘Handboek oven’ van Koken met Karin. In haar kookboek maakt zij hem in een ronde springvorm. Ik kies altijd mijn tulbandvorm, ooit gekregen van een oom die zijn huisraad verdeelde. Ik houd van spullen met herinneringen.

 

amarettitulband8

 

Voor de cake heb je kleine amaretti-koekjes nodig, knapperige Italiaanse amandelkoekjes. Karin geeft hier een recept voor, maar ik koop ze altijd kant-en-klaar. Sinds mijn buurtsupermarkt overgenomen werd door een andere kan ik die koekjes niet meer vinden. Vorige week zag ik ze opeens toch staan. Eenmaal thuis bleken het geen kleine harde koekjes te zijn, maar grote zachte, een soort zachte bitterkoekjes. In stukjes gebroken smaakten ze prima in de tulband; Karin geeft in haar recept niet voor niets aan dat je eventueel bitterkoekjes kunt gebruiken. Toch ga ik die knapperige amaretti-koekjes maar eens proberen zelf te maken, denk ik. Ze blijven beter herkenbaar in de cake.

amarettitulband6

Benodigdheden:

  • 150 gram amaretti-koekjes
  • 50 milliliter amaretto-likeur
  • 200 gram zachte boter
  • 200 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 eieren
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • boter en bloem voor het invetten
  • wat poedersuiker
  • eventueel wat koekjes om te garneren

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe de koekjes in een kom en giet de likeur erover. Schep voorzichtig om.

Klop de zachte boter met de suiker en vanillesuiker in 5 minuten tot een lichtgele massa. Klop een voor een de eieren erdoor. Zeef bakmeel en zout erboven en spatel dit er voorzichtig door. Schep de koekjes door het deeg.

Vet een tulbandvorm of springvorm in met boter en bepoeder met wat bloem. Schep het cakemengsel erin en strijk dit een beetje glad. Bak iets onder het midden van de oven gaar in 40-45 minuten. Controleer met een satéprikker: die moet er niet meer vochtig uitkomen.

Laat de tulband even staan en stort hem dan op een bord. Bestrooi vlak voor het serveren met wat poedersuiker door een zeefje. Ik legde er ter garnering wat amaretti-koekjes omheen: grote  en een paar kleine die ik nog ergens in de kast vond.

amarettitulband3

 

amarettitulband2

 

p.s. Volg me op Bloglovin! Klik hier om er te komen.

Please follow and like us:
0

Leave a Comment