Heerlijke havermoutkoeken

Deze koeken gaan in onze familie door het leven onder de naam sportkoeken. Mijn moeder maakte ze vroeger al voor ons en wij smulden ervan. De naam ‘sportkoeken’ slaat vermoedelijk op het feit dat het grote koeken zijn, die je snel extra energie geven. In het kookboek waar zij het recept uit haalde staat dat je ze dun kunt besmeren met jam, chocopasta of boter, maar dat lijkt me echt niks. Eet ze puur, zo zijn ze het lekkerst! Vind je ze te machtig, maak dan kleine koekjes. Maar voor mijn kinderen kan ik ze niet groot genoeg maken…!

 

Benodigdheden:

  • 200 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 150 gram havermout
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram boter
  • 1 pakje vanillesuiker
  • snufje zout

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden. Doe de droge ingrediënten in een kom en voeg de boter in kleine stukjes toe. Kneed er snel een deeg van.

Verdeel het deeg in tweeën. Maak van elke bal een langwerpige rol van ongeveer 8 centimeter doorsnede. Snijd plakken van 1 centimeter dik en leg deze op twee met bakpapier beklede bakplaten. Vorm er met je vingers mooie ronde koeken van.

Schuif de bakplaten onder elkaar in de oven en bak ze in 20 minuten licht-goudbruin en gaar. Meestal wissel ik de twee bakplaten halverwege de baktijd van positie, zodat alle koeken dezelfde kleur krijgen.

Laat ze afkoelen tot ze knapperig zijn. Eet smakelijk!

 

P.S. Volg me op Bloglovin en mis geen enkele update!

Please follow and like us:
0

Leave a Comment