HHB-topper: borrelhappen van Alper

Tijd voor een nieuw blog met een HHB-topper in de hoofdrol! Vorige week bakte ik de Sticky toffee pudding cake van Emma, een succes. Omdat ik me heb voorgenomen uit elke aflevering van Heel Holland Bakt een baksel na te maken, moest ik ook na de bladerdeeguitzending aan de bak.

Het was even piekeren, moet ik zegen. Maar uiteindelijk koos ik voor de variaties van Alper: met gekarameliseerde ui, met curry-bakbanaan en met peer. De uihap is perfect: goed te maken en lekker. Deze past ook goed bij een kaasplank met een glaasje port … De banaanhap is best lekker, maar minder smakelijk en in mijn geval veel te zout. De peerhap smaakt heerlijk, maar valt wel snel uit elkaar. Alper maakte als vierde variant een met pompoen en feta; ik ben er benieuwd naar, maar had daar geen puf meer voor. In plaats daarvan maakte ik een pesto-geitenkaashapje met de restjes. Hier mijn aangepaste recepten. Ik ben benieuwd welke jij maakt!

In tegenstelling tot de tv-bakkers maak ik mijn bladerdeeg niet zelf. Ik zie dat gewoon niet zitten.  De firma Koopmans verkoopt prima diepvriesbladerdeeg (wel de roombotervariant nemen); daarvoor ga ik niet staan zwoegen met grote kans op mislukking. Dit was alvast tip 1…

Gekarameliseerde ui met geitenkaas
Gekarameliseerde ui met geitenkaas

Gekarameliseerde ui met geitenkaas

Benodigdheden:

  • 3 plakjes diepvriesbladerdeeg
  • 2 rode uien
  • 4 eetlepels olijfolie
  • zout, peper
  • 30 gram honing
  • 10 gram suiker
  • 100 gram (of wat minder) geitenkaas, in piepkleine blokjes gesneden
  • oregano

 

Bereiding:

Leg de plakjes bladerdeeg in de koelkast om te ontdooien. Verwarm de oven voor op 180 graden. Ik zette hem op de stand met extra onderwarmte, zodat je bladerdeegbodem straks mooi krokant bakt.

Snijd de ui in fijne ringen en fruit ze zachtjes in de olijfolie, tot ze glazig/heel lichtbruin zijn. Voeg zout en peper toe. Voeg vervolgens suiker en honing toe. Roer goed tot alles goed is opgenomen en een glazige glans heeft.

Zoek een glas waarmee je vier cirkels kunt steken uit elk plakje bladerdeeg. Steek twaalf cirkeltjes uit en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.

img_2830

Leg een schepje ui op elk plakje bladerdeeg. Houd de rand van de cirkels vrij.

img_2829

Verdeel de geitenkaas over de ui. Strooi er een beetje oregano over. Bak de borrelhappen in 20 minuten goudbruin en gaar.

 

Bakbanaan met curry
Curry bakbanaan met mozzarella

Curry bakbanaan met mozzarella

Benodigdheden:

  • 3 plakjes diepvriesbladerdeeg
  • 1 rijpe bakbanaan
  • 4 eetlepels olijfolie
  • zout, peper
  • 2 eetlepels currykruiden
  • 3 of 4 eetlepels ketjap manis
  • 4 eetlepels tomatenpuree
  • 100 gram mozzarella
  • geklust ei

 

Bereiding:

Leg de plakjes bladerdeeg in de koelkast om te ontdooien. Verwarm de oven voor op 180 graden. Ik zette hem op de stand met extra onderwarmte, zodat je bladerdeeg straks mooi krokant bakt.

Snijd de bakbanaan in kleine stukjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak de stukjes aan. Voeg currykruiden, ketjap en tomatensaus toe. Proef of er nog zout of peper bij moet. Vaak zit er in currykruiden al veel zout, let daar op. Verwarm en roer goed.

Bestrijk de helft van elk plakje bladerdeeg met het mengsel. Snijd de mozzarella in kleine stukjes en verdeel dit over het mengsel. Rol elk plakje bladerdeeg op tot een dikke sigaar. Bestrijk de rol met geklutst ei. Snijd elke rol in vijf stukjes en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de borrelhappen in 25 minuten goudbruin en gaar.

Peer met blauwe kaas
Peer met blauwe kaas

Peer met blauwe kaas

Benodigdheden:

  • 3 plakjes diepvriesbladerdeeg
  • 1 peer, in blokjes gesneden
  • 100 gram blauwe kaas, verkruimeld
  • 12 pecannoten

 

Bereiding:

Leg de plakjes bladerdeeg in de koelkast om te ontdooien. Verwarm de oven voor op 180 graden. Ik zette hem op de stand met extra onderwarmte, zodat je bladerdeegbodem straks mooi krokant bakt.

Zoek een glas waarmee je vier cirkels kunt steken uit elk plakje bladerdeeg. Steek twaalf cirkeltjes uit en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de peer erover, maar zorg ervoor dat de rand van de cirkel vrij blijft. Leg op elk hapje een pecannoot en strooi daar de kaas over. Bak de borrelhappen in 25 minuten goudbruin en gaar.

Rode pesto met geitenkaas
Rode pesto met geitenkaas

Rode pesto met geitenkaas

Benodigdheden:

  • restjes bladerdeeg van de andere hapjes
  • rode pesto uit een potje
  • 50 gram geitenkaas
  • geklutst ei
  • zonnebloempitten

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Ik zette hem op de stand met extra onderwarmte, zodat je bladerdeeg straks mooi krokant bakt.

Maak een bal van de restjes bladerdeeg. Bestrooi het aanrecht met bloem en rol de bal uit tot een langwerpige strook. Besmeer de strook met pesto en verdeel de geitenkaas erover. Rol de strook op en snijd hem in kleine stukjes.

Leg de hapjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk elk hapje met ei en strooi er wat zonnebloempitten over. Bak de hapjes in 25 minuten goudbruin en gaar.

Vele variaties zijn mogelijk, net met wat je in huis hebt: met een andere soort pesto, met andere soorten kaas, met in kleine stukjes gesneden olijf, zongedroogde tomaat, met sesamzaad, met …

 

Alle variaties op een rijtje
Alle variaties op een rijtje

 

p.s. Volg me op Bloglovin, en mis geen enkele update!

Please follow and like us:
0

Leave a Comment