Kip met gnocchi in emmentalersaus

Op het eerste gezicht lijkt dit misschien een vrij machtig gerecht, met kip, kaas, slagroom en gnocchi. Nogal winters ook. En toch, toen wij het onlangs aten, voelde dat helemaal niet zo. Ik serveerde er een frisse salade bij en we zaten allemaal te smullen. Binnenkort maak ik het weer!

Voor de kaassaus nam ik een emmentaler: een gatenkaas met een wat nootachtige smaak. Deze kaas komt oorspronkelijk uit Zwitserland, maar wordt ook in de Franse alpen veel gemaakt. ´s Zomers grazen de koeien in hooggelegen alpenweiden, ver weg van de bewoonde wereld. Om de melk niet te laten bederven maken de boeren er onder andere emmentalerkaas van. Dit zijn enorme joekels, wielen genaamd. Voor een kaas van 80 kilo is ongeveer 1000 liter melk nodig. De kaas die ik gebruikte is een emmentaler van de gebroeders Entremont, een van de eersten die de kaas in Frankrijk maakten. Ze doen dit sinds 1950 en laten de kazen rijpen in Annecy, in de Haute-Savoie.

Als je geen emmentaler kunt krijgen, kun je ook gruyère gebruiken. Dit is een andere stevige alpenkaas. Ik zou het niet met Nederlandse Goudse kaas maken. De emmentaler geeft het gerecht een specifieke smaak door de lichte, wat nootachtige smaak.

Kip en gnocchi in emmentalersaus

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 750 gram kipdijfilet
  • zout, peper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 50 gram boter
  • 1 deciliter kippenbouillon
  • 2 deciliter slagroom
  • eventueel een schepje maïzena
  • 150 gram geraspte emmentaler kaas
  • een pak gnocchi van 500 gram

 

Bereiding:

Kruid de kip met zout, peper en paprikapoeder. Verhit de boter in een braadpan en bak de kip op middelhoog vuur rondom bruin. Niet te hard, dan wordt de kip droog. Voeg de bouillon toe, leg het deksel op de pan en laat de kip op laag vuur in 10 minuten gaar stoven.

Kook de gnocchi gaar en giet ze af.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Neem de kip uit de pan en leg dit in een ovenschaal. Voeg de slagroom toe aan het vocht in de braadpan en breng de saus aan de kook. Voeg eventueel nog wat bouillon toe. Laat 100 gram geraspte emmentaler in de saus smelten. Vind je de saus te dun, bind hem dan met wat maïzena. Breng op smaak met zout en peper.

Schep de gnocchi bij de kip in de ovenschaal. Schenk de kaassaus erbij. Strooi de rest van de kaas er over. Zet de schaal in het midden van de oven en bak het in een kwartier mooi goudbruin. Serveer er een lekkere salade bij!

IMG_1961

p.s. Volg me op Bloglovin en mis geen enkele update. Klik hier om er te komen.

 

Please follow and like us:
0

Leave a Comment