Limoen-cheesecake van Menno

Deze frisromige limoen-cheesecake maakte ik alweer een tijdje geleden, maar ik had het recept nog niet met jullie gedeeld. Het recept staat in het boek Bakken met Menno. Menno won in 2014 Heel Holland Bakt en maakte in het tv-programma naam met allerlei over-the-top-baksels. Die staan in zijn boek, maar er staan ook een heel aantal niet al te grote taarten in die vrij makkelijk te maken zijn. Zoals deze met limoen.

 

Benodigdheden:

voor de bodem:

  • 350 gram volkoren koekjes
  • een kwart theelepel kaneel
  • 65 gram kristalsuiker
  • 85 gram boter

voor de vulling:

  • 600 gram roomkaas
  • 260 gram kristalsuiker
  • geraspte schil van 1 onbespoten limoen
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 60 milliliter slagroom
  • 5 eieren

voor de topping:

  • 300 gram crème fraîche
  • 25 gram kristalsuiker
  • geraspte schil van 1 onbespoten limoen

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een springvorm met een doorsnede van 26 centimeter en bekleed de bodem met bakpapier.

Maal de koekjes fijn in de keukenmachine en voeg kaneel en kristalsuiker toe. Smelt de boter en meng de gesmolten boter erdoor. Bedek de bodem van de springvorm met dit mengsel en druk stevig aan met de achterkant van een lepel. Bak de bodem 6 minuten in de voorverwarmde oven en laat afkoelen.

Klop voor de vulling de roomkaas met 230 gram suiker tot een gladde massa. Voeg de geraspte limoenschil, het vanille-extract en de slagroom toe. Splits de eieren. Voeg een voor een de eidooiers toe en roer goed door totdat alles gemengd is. Zet dit even apart.

Klop in een andere, brandschone kom de eiwitten luchtig. Voeg 30 gram suiker toe als het eiwit begint te schuimen en klopt het daarna stijf tot er zachte pieken ontstaan.

Schep het eiwit voorzichtig door het roomkaasmengsel en probeer de vulling zo luchtig mogelijk te houden. Blijf mengen tot je geen eiwit meer ziet. Schep het op de koekbodem, zet in de voorverwarmde oven en draai deze terug naar 170 graden. Bak de taart 50 tot 60 minuten, tot de cheesecake niet meer lobbig maar gestold is. Dit merk je als je er met je vinger op drukt en de inhoud niet meer ‘golft’. Laat de taart op een rooster afkoelen.

Klop voor de topping de crème fraîche met de kristalsuiker en limoenschil en verdeel dit over de afgekoelde cheesecake. Zet de taart nog minimaal een uur in de koelkast om op te laten stijven. Smullen maar!

 

 

P.S. Volg me op Bloglovin’ en mis geen enkele update!

Please follow and like us:
0

Leave a Comment