Mmm… Gevuld speculaas

In december is dit een van mijn favoriete recepten. Niet moeilijk te maken en zó lekker! Het amandelspijs maak je zelf van blanke, ongebrande amandelen. Je kunt ook amandelschaafsel fijn malen, of amandelmeel nemen. Vooral de kantstukjes zijn lekker, die zijn lekker knapperig… Meestal maak ik een ronde koek, zo op de bakplaat, maar dit keer heb ik ‘m in een rechthoekig blik gebakken. Dan kun je er nettere stukken van snijden.

Het recept is van Koken met Karin. Ooit had zij een rubriek in Trouw, De Heimweekeuken, waarin ze recepten met een geschiedenis beschreef. Het staat ook in haar kookboek met dezelfde titel. Ik vind het een erg leuk boek, vanwege de combinatie van verhaaltjes en recepten.

 

Benodigdheden:

voor het amandelspijs:

  • 150 gram blanke amandelen
  • 150 gram suiker
  • rasp van 1 citroen
  • 1,5 klein ei
  • 2 eetlepels water

 

voor de speculaas:

  • 250 gram bloem
  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 175 gram boter
  • 15 blanke amandelen en een half ei voor de garnering
  • bakpapier

 

Links het amandelspijs, rechts het deeg.
Links het amandelspijs, rechts het deeg.

Bereiding:

Begin met het maken van het amandelspijs. Maal de amandelen heel fijn in de keukenmachine. Ik gebruik hiervoor het kleine inzetbakje. Dat is groot genoeg, en zo blijft de grote kom schoon voor het deeg. Doe de rest van de ingrediënten voor het spijs erbij en maal dit tot een smeuïge massa.

Het deeg maak je ook in de keukenmachine. Met de hand kneden kan ook, maar ik vind dit wel makkelijk. Doe alle droge ingrediënten in de kom en voeg vervolgens de in stukjes gesneden boter toe. Zet de keukenmachine aan en laat die het werk doen. Kneed het mengsel nog even goed door met de hand en maak er een mooie deegbal van.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Verdeel het deeg in twee gelijke porties. Leg ze elk op een vel bakpapier en rol uit met de deegroller tot de gewenste vorm. Zorg ervoor dat de twee plakken deeg precies even groot zijn. Je kunt dit bijvoorbeeld testen met behulp van een bakblik of de rand van een springvorm.

Deeg uitrollen tot het juiste formaat.
Deeg uitrollen tot het juiste formaat.

Smeer het spijs uit over een van de twee plakken deeg, maar laat aan de rand een centimeter vrij. Leg de andere plak deeg er bovenop en trek het papier er af. Druk het deeg aan de randen aan. Als je de koek in een bakblik bakt waar hij precies in past, dan hoef je de randen niet aan te drukken.

Smeer het spijs uit over de onderste deegplak.
Smeer het spijs uit over de onderste deegplak.

Duw de amandelen er in en smeer de bovenkant dun in met ei. Zet de koek ongeveer 35 minuten in de oven. Laat hem na afloop afkoelen tot hij stevig is (sterke met wachten, want hij ruikt zo lekker…).

Mijn bonustip: vers gebak is zoveel lekkerder dan gebak van een dag oud. Ik heb deze koek meerdere keren een dag van tevoren gemaakt, daarna rauw in de koelkast gezet en op de dag van presentatie pas gebakken. Een succes als je met zoiets op je werk aankomt!

 

Alleen nog een laagje ei en dan de oven in.
Alleen nog een laagje ei en dan de oven in.

 

img_3172

 

img_3171

 

img_3169

P.S. Volg me op Bloglovin en mis geen enkele update!

 

 

Please follow and like us:
0

Leave a Comment