Aardbeiendroomtaart

Deze aardbeientaart is een variant op de klassieke hazelnootschuimtaart. Vorig jaar maakte ik voor het eerst een hazelnootschuimtaart, naar het recept van superbakker Aat van Heel Holland Bakt (van mij had hij door gemogen naar de finale!). Zijn recept vind je hier. Inmiddels heb ik de taart drie keer gebakken, en ik vind hem héérlijk.

Na de laatste keer vroeg mijn dochter of de taart ook met aardbeien kon. Dat leek me eigenlijk wel een goed idee. Voor haar verjaardag maakte ik daarom deze aardbeiendroomtaart – een zelfbedachte variatie. De taart bestaat uit drie meringuebodems met pistache en een vulling van banketbakkersroom en aardbeienbotercrème met stukjes aardbei. Alle visite zat te smullen! Volgens mij is het ook best een geschikte taart voor moederdag…

 

Benodigdheden:

voor de meringue:

 • 150 gram pistachenootjes, gepeld en zonder zout
 • 150 gram eiwit
 • 300 gram poedersuiker

 

voor de banketbakkersroom:

 • 450 milliliter volle melk
 • 125 gram kristalsuiker
 • 65 gram bloem
 • 5 eidooiers
 • 1 vanillestokje

 

voor de aardbeienbotercrème:

 • 250 gram boter
 • 60 gram poedersuiker
 • 125 gram aardbeien voor in de botercrème
 • 250 gram aardbeien, in stukjes gesneden, voor de garnering

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Rooster de pistachenootjes op bakpapier 6 minuten in de oven. Roer halverwege even om. Haal de nootjes uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 130 graden.

aardbeiendroomtaart11
Gemalen pistachenootjes voor in de meringue

 

voor de meringue:

Hak de pistachnootjes fijn. Klop de eiwitten stijf. Voeg beetje bij beetje poedersuiker toe en klop tot glanzende, stijve pieken (dit lukt mij nooit goed, maar ook met ietwat slap-stijfgeklopt eiwit lukken mijn meringues, dus het zal wel). Schep voorzichtig de pistachenootjes erdoor. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en zoek een bordje of schoteltje dat er drie keer op past (diameter ongeveer 18 centimeter). Trek het om met een potlood, zodat er drie cirkels op je bakpapier staan. Verdeel het eiwitmengsel over de cirkels. Bak de meringuebodems in 75 minuten gaar.

Cirkels tekenen met behulp van een bordje
Cirkels tekenen met behulp van een bordje
Drie meringuebodems klaar om gebakken te worden
Drie meringuebodems klaar om gebakken te worden

 

voor de banketbakkersroom:

Breng de melk met het opengesneden vanillestokje aan de kook. Schraap het vanillestokje uit en voeg het merg aan de melk toe. Mix de eidooiers met de suiker en de bloem. Giet de melk hier in delen bij en blijf mixen tot je een gladde, zachte massa hebt. Zet dit terug op het vuur en laat het binden tot het dikker wordt. Je moet het straks kunnen smeren. Zet in de koelkast om af te koelen.

Banketbakkersroom
Banketbakkersroom

 

voor de aardbeienbotercrème:

Mix de boter romig en voeg de poedersuiker in delen toe. Prak de aardbeien en voeg deze schepje voor schepje toe, terwijl je blijft mixen.

In stukjes gesneden aardbei, alleen nog even prakken
In stukjes gesneden aardbei, alleen nog even prakken
Aardbeienbotercrème
Aardbeienbotercrème

Meng de afgekoelde banketbakkersroom met de aardbeienbotercrème. Zet dit in de koelkast om op te stijven.

 

voor de afwerking:

Smeer een meringuebodem dik in met de crème en bedek dit met een laag in stukjes gesneden aardbei.

De eerste belegde laag
De eerste belegde laag

Smeer de tweede bodem aan de onderkant dun in met crème en leg deze er bovenop. Ga zo door tot je alle bodems hebt gebruikt. Smeer de bovenkant van de taart in met crème, strijk dit glad en versier deze met toefjes crème uit de spuitzak (en een mooi cijfer voor een jarige). Of smeer hem lekker rommelig in voor een wat woestere taart. Versier de bovenkant met stukjes aardbei.

Zet de taart in de koelkast om op te stijven. Je kunt hem de avond van tevoren maken. Doordat de aardbei vocht afgeeft wordt hij dan een beetje zacht. Wij vonden dat juist lekker. Wil je volledig knapperige meringue, zet de taart dan op dag van consumptie in elkaar.

Tadááh:

aardbeiendroomtaart6

Laten jullie weten wat je ervan vindt?

aardbeiendroomtaart5

aardbeiendroomtaart3

P.s. Volg me op Bloglovin en mis geen enkele update.

Please follow and like us:
0

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.