Bananenmuffins van Menno

Vandaag geef ik je een recept voor bananenmuffins waarin kokosolie is gebruikt. Ik schreef eerder een blog over kokosolie dat je hier kunt lezen. Het recept komt uit ‘Bakken met Menno’, het boek van de winnaar van Heel Holland Bakt 2014. In dat boek staan ingewikkelde taarten, maar ook eenvoudiger gebak dat snel op tafel staat.

Deze muffins zijn gemaakt zonder dierlijke producten, dus zonder boter of ei. Ik gebruikte kokosolie van Urtekram, dat licht naar kokos smaakt. Er bestaat ook kokosolie zonder kokossmaak of –geur, maar ik ben gek op kokos en de smaak past goed bij banaan, vind ik. De bananenmuffins zijn makkelijk te maken, heerlijk van smaak en aantrekkelijk om te zien door het kruimeldeeg dat je er over strooit. Ze ruiken overheerlijk en je kunt ze invriezen!

Benodigdheden:

    • 2 eetlepels gebroken lijnzaad
    • 5 eetlepels warm water
    • 4 rijpe bananen
    • 95 gram bruine basterdsuiker
    • 2 theelepels baking soda
    • een halve theelepel zout
    • 1 theelepel vanille-extract
    • 55 gram kokosolie, gesmolten
    • 185 gram volkorenmeel
    • 75 gram havermout
    • 50 gram walnoten, grof gehakt

voor het kruimeldeeg:

  • 50 gram rietsuiker
  • 50 gram bloem
  • 30 gram kokosolie (Menno zegt 25 gram, maar daarmee kreeg ik geen kruimels)

 

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 185 graden. Vul een muffinbakvorm met 12 papieren vormpjes. Laat het lijnzaad met het water vijf minuten wellen. Prak de bananen fijn met een vork en voeg suiker, baking soda, zout en lijnzaad toe. Roer dit met een lepel 1 minuut goed door. Voeg het vanille-extract en de kokosolie toe en roer weer goed door. Voeg het meel en de havermout toe en meng dit er losjes door; niet te stevig roeren. Schep dan de gehakte walnoten erdoor. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes.

Kneed voor het kruimeldeeg de suiker, bloem en vaste kokosolie tot je een kruimelig deeg hebt en verdeel dit over het beslag in de muffinvormpjes.

Bak ze 23 minuten in de oven, tot een satéprikker er schoon en droog uitkomt.

P.S. Volg me op Bloglovin! Klik hier om er te komen.

Please follow and like us:
0

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.