Comfortfood: zuurkool uit de oven

Troostrijk, behaaglijk voedsel vind ik het, deze zuurkoolschotel. Niet té zuur, maar licht fris, gecombineerd met pittig gehakt en een lekkere aardappelpuree met kaas. Goed van tevoren klaar te maken. Geliefd bij mijn kinderen, die anderen gerechten met zuurkool niet waarderen.

Dat laatste heeft wellicht te maken met degene die deze ovenschotel in ons gezin introduceerde: opa. Het recept staat in de top 10 (gok ik) van gerechten die mijn vader graag klaarmaakt. Als kind at ik dit gerecht overigens nooit. Ik herinner me uit die tijd alleen pappa’s macaroni, pannenkoeken en pindasaus. Mijn vader is pas echt gaan koken toen ik al lang het huis uit was. Hoewel ik geregeld iets nieuws uitprobeer in de keuken, hou ik ook van gerechten met een herinnering. Deze schotel staat als ‘zuurkoolschotel van pappa’ in mijn receptenmap. Als je elkaar niet wekelijks ziet, is het fijn om je door zulke dagelijkse dingen met elkaar verbonden te voelen.

Hieronder het recept. Ik moet erbij zeggen dat ik me nooit aan de hoeveelheden houd. Hoeveel theelepels en grammen ik precies gebruik weet ik niet, want ik kook vaak op gevoel. Volgens mij weet je zelf het beste hoeveel gehakt, aardappels en zuurkool jij en je huisgenoten eten. Zo niet, volg dan gerust de hoeveelheden in dit recept. Het is voor ongeveer 4 personen.

Ingrediënten:

 • 300 gram zuurkool
 • evt. scheutje appeldiksap, honing of gembersiroop
 • 3 uien, gesnipperd
 • 3 tenen knoflook, fijn gehakt
 • 300 gram rundergehakt
 • evt. een klein bakje spekjes
 • 1 theelepel vers gemalen peper, paprikapoeder en zout
 • 1/2 theelepel nootmuskaat
 • 1 eetlepel tomatenpuree (een heel blikje kan ook geen kwaad)
 • 1 theelepel sambal (of meer, als je van pittig houdt)
 • 1 kilo aardappelen
 • melk
 • 100 gram geraspte belegen/oude kaas, of, nog lekkerder, kaasblokjes
 • 4 schijven ananas, in stukjes

Bereiding:

Schil de aardappelen en kook ze. Kook de zuurkool in eigen vocht 5 minuten, eventueel met een scheutje appeldiksap, honing of gembersiroop erbij. Bak ui en knoflook in een koekenpan; als ze beginnen te kleuren voeg je gehakt, eventueel spekjes, kruiden, tomatenpuree en sambal toe. Bak dit omscheppend, doe dan de deksel op de pan en laat het 10 minuten sudderen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in met boter.

Giet de aardappelen af en maak er puree van. Giet de zuurkool af en schep de zuurkool door de aardappelpuree. Schep de helft van de puree in de ovenschaal. Verdeel het gehakt erover, met daarop de ananas. Meng de kaas door de rest van de puree en dek de schaal hiermee af.

Zet de ovenschotel 20 minuten in de oven, en daarna nog een paar minuten op de grillstand.

Dit gerecht is prima eerder op de dag klaar te maken en in de koelkast te bewaren. Als je de schaal koud de oven in schuift, houd dan 40 minuten aan voor een dampend avondmaal.

p.s. Volg me op Bloglovin! Klik hier om er te komen.

Please follow and like us:
0

One Thought to “Comfortfood: zuurkool uit de oven”

 1. Like dit blog op Facebook en blijf op de hoogte van alle updates!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.