Misschien wel de lekkerste carrotcake

Hij is zo overheerlijk, deze carrotcake, dat ik hem blijf bakken. De taart staat absoluut in de top 10 van mijn baksels. Of misschien wel in de top 5. Het is de combinatie van smaken: het kruidige van de kaneel, de volle smaak van de walnoten, de romige en zoete smaak van de roomkaastopping… Maar wat minstens zo lekker is aan worteltaart, is de structuur: nog net klef, maar niet zompig. Als m’n taart zó uit de oven komt, ben ik gelukkig.

Helaas kun je hem niet te vaak maken, want het is een machtig ding. Dit recept is voor een springvorm met een doorsnede van 26 centimeter. Dat levert je zo’n 12 taartpunten op, wat soms wat veel van het goede is. Vaak verdeel ik het beslag over een kleinere springvorm van 20 centimeter en over cupcakevormpjes. Die gaan – zonder topping – in de koektrommel, en zijn na schooltijd favoriet bij mijn kinderen. Of ik vries ze in voor een later moment. Zelf geef ik de voorkeur aan de taart, omdat die wat kleffer blijft dan de cupcakes.

worteltaart2

Wat je ook kunt doen, is uitdelen. Zo heb je altijd een smoes om te bakken. Pas geleden maakte ik deze taart voor een vriend die mij geholpen heeft bij het maken van deze website. Als dank kreeg ik de prachtige foto die aan het begin van dit blog prijkt. Dit keer maakte ik de carrotcake in de vorm van een hart. De bakvorm is afkomstig van mijn zus, die aan het opruimen is. M’n dochter besmeerde de worteltaart met roomkaastopping en versierde hem met walnoten.

worteltaart3

Benodigdheden:

  • 4 eieren
  • 300 gram bloem
  • 250 gram bruine basterdsuiker
  • 185 milliliter zonnebloemolie
  • 400 gram geschrapte wortel
  • 80 gram walnoten, plus 12 hele walnoten
  • 1 zakje bakpoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • 1/2 theelepel zout

 

voor de roomkaastopping:

  • 70 gram zachte roomboter
  • 80 gram poedersuiker
  • 150-200 gram roomkaas (Philadelphia of een huismerk)
  • een paar druppels vanille-aroma

 

Bereiding:

Hak de noten in de keukenmachine fijn. Houdt 12 mooie walnoten apart om de taart later mee te versieren. Rasp vervolgens de wortel in de keukenmachine. Als je het in deze volgorde doet, hoef je de machine tussendoor niet schoon te maken.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Klop de eieren los. Mix ze met de suiker tot een romige massa en roer er de olie doorheen.

Zeef bloem met zout, kaneel en bakpoeder en mix dit met de ei-suikermassa. Voeg de wortel en de walnoten toe en meng alles nog even goed met de mixer.

Vet een springvorm in of zet 20 cupcakevormpjes klaar. Schep het beslag er in. Cupcakes bak je in 20 minuten, voor een grote taart heb je een uur nodig. Controleer aan het eind met een prikker of hij gaar is. Bak hem niet te lang, anders is hij niet klef! Laat de taart afkoelen op een rooster.

Mix voor de topping de boter met de poedersuiker. Voeg de roomkaas en de vanille-aroma toe. Besmeer de afgekoelde taart ermee. Druk er walnoten in.

Tadááh…:

worteltaart5

En als je hem aangesneden hebt…:

worteltaart1

p.s. Volg me op Bloglovin! Klik hier om er te komen.

 

Please follow and like us:
0

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.