Gehaakte hoes voor je ipad of ereader

De meeste handwerkprojecten waar ik mijn tanden in zet zijn tamelijk omvangrijk, maar soms maak ik even iets snels. Zoals een hoes voor een ipad of ereader. Vorig jaar haakte ik er twee van zpagetti-garen, een voor mijn eigen ereader en een voor die van een vriendin. Kort geleden gaf haar dochter aan dat ze zo’n hoes wel voor haar ipad wil. Ik had haar favoriete kleur nog op zolder liggen, dus ik kon zo aan de slag. In ongeveer twee uur was ik klaar. Leuk, zo’n kort klusje!

Het textielgaren van Hoooked Zpagetti werkt heel fijn. Het is lekker glad en je hebt snel een mooi resultaat. Ik heb er weer helemaal zin in om er meer mee te doen. Misschien een hoes haken voor m’n nieuwe laptop (die ik nog moet kopen…). Of een poef voor in de woonkamer (die ik niet nodig heb…).

Wil je ook zo’n hoes? Informeer naar de mogelijkheden. Wil je er zelf een maken maar weet je niet hoe je dat doet? Lees dan de handleiding hieronder.

ipadhoes12
De hoezen voor ereaders die ik vorig jaar haakte.

 

Benodigdheden:

  • textielgaren van Hoooked Zpagetti (of een ander merk) (de hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van je apparaat, en van de dikte van je garen. Ik gebruikte voor de ipadhoes 370 gram)
  • haaknaald (ik gebruikte maat 10, maar maat 12 kan ook)
  • flinke borduurnaald
  • mooie knoop
  • naaigaren in bijpassende kleur

 

Werkwijze:

Haak een ketting van lossen, zo lang als je ipad (of ereader). Hoeveel? Dat is lastig aan te geven. Een beetje uitrekken mag, maar niet te veel, want dan zit de hoes straks te strak. Ik probeer gewoon wat en begin indien nodig (eigenlijk altijd) opnieuw. En dan nog ben ik in twee uur klaar, dus dat is niet erg. Schrijf het aantal lossen dat je opzet op, dan weet je straks hoeveel je er op moet zetten als je hoes te strak of te wijd wordt. Ik kwam dit keer op 19 lossen uit.

ipadhoes1

Nu ga je vasten haken om deze sliert van lossen heen: in elke losse een vaste. Eerst aan de ene kant:

ipadhoes2

Als je aan het eind van de ketting van lossen bent, haak je twee vasten in de laatste losse. Dan ga je aan de andere kant van de lossenketting verder. Haak een vaste in de eerste losse:

ipadhoes3

Haak daarna verder langs de ketting. In elke losse komt een vaste. De lussen van de lossen zijn aan deze kant tamelijk wijd, dus het gaat makkelijk.

ipadhoes4

Nu heb je de ‘bodem’ van je hoes klaar. Leg hem even tegen je apparaat aan om in te schatten of je de juiste maat te pakken hebt. Zo niet, uithalen en opnieuw beginnen.

We gaan nu aan de ‘wanden’ van de hoes beginnen. Hiervoor haak je heel eenvoudig een vaste in elke vaste. Op de plekken waar je de hoek om moet gaat het soms wat lastiger:

ipadhoes5

Haak lekker door. Als je een paar centimeter klaar hebt, is het tijd voor de test: past ‘ie of past ‘ie niet?

ipadhoes6

Ik had dit keer drie pogingen nodig voor ik tevreden was:

ipadhoes11

Haak vervolgens door tot je hoes lang genoeg is. Wel even je apparaat uit de hoes halen, anders haakt het niet lekker… 😉  Zorg ervoor dat je even strak of los blijft haken. Hecht de draad af en laat een vrij lang stuk zitten. Hiermee maak je straks de lus waarmee je de hoes sluit. Zo’n lus is niet per se nodig: je hoes is waarschijnlijk zo strak dat je apparaat er niet uit zal vallen. Maar ik vind het prettig om hem af te kunnen sluiten en vind het er bovendien mooi uit zien.

ipadhoes7

Stop de draad in een flinke borduurnaald en werk de draad aan de binnenkant van de hoes, net onder de bovenrand, zo onzichtbaar mogelijk naar het midden van de achterkant. Maak een lus, zet die vast met een extra steek op dezelfde plek, en werk de draad weg naar de zijkant van de hoes. Steek de draad naar beneden toe weg.

ipadhoes8

De hoes is bijna klaar. Nu nog een leuke knoop uitkiezen om erop te zetten. Ik gebruikte eerst een grijze (zie de foto hierboven), maar vond deze felgekleurde uiteindelijk toch leuker. Ze zijn te koop bij de Zeeman in een pakje met 15 knopen voor 0,79 cent!

ipadhoes9

Nog even in close-up. Ik ben er blij mee! Ik hoop de ontvanger ook…

ipadhoes10

p.s. Volg me op Bloglovin! Klik hier om er te komen.

 

 

 

 

Please follow and like us:
0

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.