Gehaakte mandala voor op tafel

Een tijdje terug kocht ik het boek Mandalas to Crochet, een boek met dertig patronen van gehaakte mandala’s. Mandala’s zijn zoals je waarschijnlijk wel weet cirkelvormige patronen die in het hindoeïsme en boeddhisme een rituele betekenis hebben. Maar ook buiten deze religies worden ze gebruikt. Denk maar aan de vele kleurboeken voor volwassenen die momenteel verkrijgbaar zijn. Tijdens het inkleuren van zo’n mandala maak je je hoofd leeg en denk je even helemaal nergens aan – eigenlijk een vorm van mediteren. Net zo vergaat het mij als ik haak of brei. Zo bezien is mandala’s haken de opperste vorm van mindfulness!

De mandala’s in het boek zijn ontworpen door de Nederlandse Haafner Linssen. Haar boek kwam aanvankelijk alleen in het Engels uit, en dat boek heb ik. Inmiddels is het ook in het Nederlands verkrijgbaar onder de titel Mandala’s haken. De patronen worden heel duidelijk uitgelegd en het boek is mooi vormgegeven. Het eerste kleedje – want dat zijn de mandala’s eigenlijk – haakte ik voor mezelf. Ik vind het leuk geworden, maar het is wel een beetje klein.

Een ieniemieniekleedje voor een piepklein vaasje met bloemen.
Een ieniemienie-kleedje voor een piepklein vaasje met bloemen.

Daarom pakte ik het de tweede keer anders aan. Mijn zus wilde wel zo’n kleedje in de kleuren zwart, wit en grijs, passend bij haar woonkamer. Ze koos voor de mandala ‘Layers and Loops’. Ik haakte deze met SMC Catania katoen in zwart en wit en Phildar Coton 3 in de kleur elephant (066). Na de elfde toer ben ik gaan variëren op het patroon, om een groter kleedje te krijgen. Dat was soms een heel gepuzzel. Het kleedje moet mooi plat komen te liggen en niet gaan lubberen of trekken. Uiteindelijk mat het zo’n 50 centimeter doorsnee en haakte ik de rand er omheen.

Daarna heb ik het kleedje geblockt, door het op eenspeelmat van foam te prikken en het met een plantenspuit te bespuiten. Ik ben heel tevreden met het resultaat (en mijn zus ook)! Hieronder een fotoimpressie.

Net begonnen...
Net begonnen…

 

Halverwege...
Halverwege…

 

Blocken.
Blocken.

 

img_3075
Tadááh!

 

Bij m'n zus op tafel.
Bij m’n zus op tafel.

 

img_3076

 

P.S. Volg me op Bloglovin en mis geen enkele update!

 

 

Please follow and like us:
0

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.