Handwerkles op school

Handwerkles op school… hoe lang is dat geleden? Ik herinner me nog dat ik op de basisschool handwerkles kreeg. De naam van de juf ben ik vergeten, en wat we maakten herinner ik me evenmin. Wat ik nog wel weet, is dat ik het ontzettend leuk vond, en dat ik heel verbaasd was toen ik ontdekte dat mijn klasgenoten de juf achter haar rug uitlachten. Ik was veel te geconcentreerd met mijn werk bezig geweest om dat door te hebben.

Structureel handwerkles wordt volgens mij nergens meer gegeven in het basisonderwijs. Maar bij een kort project in de klas van mijn dochter merkte ik onlangs dat dat niet aan het animo van de kinderen ligt. In drie weken tijd – telkens een uurtje – maakten de kinderen uit groep 5 allemaal een eigen sokpop, steeds met hulp van ongeveer vier ouders. Als handwerkfanaat was ik er alle drie de weken bij.

Het viel me op dat de kinderen het ontzéttend leuk vonden, en dat ze het handwerken heel serieus namen. De bek van de pop – een ovaal stukje rood vilt – mochten ze met lijm in de sok plakken. ,,Maar naaien is natuurlijk beter”, zei de juf. Dus pakten alle leerlingen naald en draad en naaiden de bek op de sok. Gaandeweg raakten ze de angst voor de scherpe punt van de naald kwijt. Ze kleedden de poppen aan met ogen, haren en oorbellen. Ook van het vooroordeel dat handwerken vooral iets voor meiden is, merkte ik niks. Een jongen knipte een gitaar uit vilt, een ander ontwierp zelf een mutsje dat hij opvulde met watten. ,,Dit is leuker dan tekenen”, zei een van de jongens.

Afgelopen vrijdag ging de groep trots op de foto met hun sokpoppen. Het liefst hadden ze hun eigen Pettie Prima, Harige Harrie of Bijdehante Barbara mee naar huis genomen. Maar ze moeten op school blijven, want binnenkort geven ze er een voorstelling mee in het schooltheater. Fantastisch toch? Wie weet steken ze de rest van de school wel aan!

sokpop1

sokpop2

sokpop3

P.s. Volg me op Bloglovin! Klik hier om er te komen.

Please follow and like us:
0

One Thought to “Handwerkles op school”

 1. Evelijn

  Hoi Janneke,
  Leuk te horen dat de klas zo enthousiast was over handwerken… Ik wil de poppen graag ‘live’ bewonderen, en ben heel benieuwd naar het optreden!
  Misschien daarna weer een ander leuk handwerkproject?
  Groetjes,
  Evelijn.

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.