HHB-topper: Bloembrood van Annemarie

Het bloembrood van Annemarie was voor mij de topper in de derde aflevering van Heel Holland Bakt. Zoals je misschien weet maak ik elke week iets na uit het bakprogramma, en blog daar over op deze site. De vorige weken bakte ik recepten van Emma en Alper. Hoog tijd dus om een recept van Annemarie te testen, want zij is mijn favoriet.

Brood bakken vind ik best lastig. Ik heb geen geavanceerde keukenmachine met broodkneder, dus het komt aan op handwerk. Ik zal eerlijk zeggen: ik heb een half uur staan kneden. Maar het was geen vervelend werk. Het deeg voelde lekker soepel aan, ik keek uit het keukenraam en keek steeds minder vaak op de klok. Noem het mediteren, noem het onthaasten, maar het werkte. En het resultaat… Zó lekker! Ik heb maar twee foto’s kunnen maken nadat het brood uit de oven kwam, dat zegt genoeg.

Hier mijn aangepaste recept, met foto’s van de tussenstappen en handige tips die je niet krijgt op de site van Heel Holland Bakt… Ik gebruik instant gist in plaats van verse, en een deel speltbloem omdat ik dat lekker vind. Verder heb ik de aioli weggelaten. Annemarie sneed het hart van het brood er uit en zette daar een klein schaaltje aioli in. Het ziet er leuk uit. Maar het brood is zo smakelijk van zichzelf, dat ik het zonde vind om daar knoflookmayonaise op te smeren!

 

Benodigdheden:

voor het brood:

 • 12 gram instant gist
 • 300 gram warm water
 • 1 theelepel suiker
 • 250 gram bloem
 • 250 gram speltbloem (gewone bloem kan ook)
 • 8 gram zout
 • 25 gram olijfolie

 

voor de rode pesto:

 • 2 rode puntpaprika’s
 • 30 gram pijnboompitten
 • 2 teentjes knoflook
 • 30 gram Parmezaanse kaas
 • 100 gram zongedroogde tomaten
 • zout en peper naar smaak

 

voor de zwarte olijventapenade:

 • 75 gram zwarte olijven zonder pit
 • 30 gram verse basilicum
 • 30 gram pijnboompitten
 • 50 milliliter olijfolie
 • 2 teentjes knoflook
 • zout en peper naar smaak

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de puntpaprika’s in een ovenschaal en besprenkel ze met olijfolie en zout. Grill ze aan beide kanten 10 minuten, maar houd ze in de gaten. Het vel moet loslaten en mag zwart blakeren.

Meng de gist met een scheutje water en de suiker. Laat 10 minuten wellen en roer door.

Meng de bloem met het zout. Voeg de gist, de olie en het grootste deel van het water toe. De rest van het water doe je er later bij als het deeg te droog is. Meng de ingrediënten met de handen tot een bal. Bestuif het aanrecht met bloem en leg het deeg er op.

img_2861
Bloem met olie en gistmengsel.

Nu begin je met kneden! Als je net zoals ik geen keukenmachine hebt die dat voor je kan doen, kneed je lekker met de hand. Ik deed er een half uur over. Vooral niet ongeduldig worden! Als je een keukenmachine hebt, schijn je in een kwartier klaar te zijn.

img_2860

Neem, als je denkt dat je klaar bent, een bolletje ter grootte van een golfbal van het deeg en probeer daar een vliesje in te trekken. In dit handige filmpje zie je hoe dat gaat. Ik probeerde het vanaf 20 minuten kneden, maar toen scheurde mijn deeg. Na 30 minuten kon ik er een vliesje in trekken. Eerlijk gezegd nog wel met wat kleine scheurtjes, maar ik vond het toen wel welletjes. Mijn brood was uiteindelijk super luchtig, dus ik had het blijkbaar goed gedaan.

img_2859
Rechts het platgetrokken ‘golfballetje’, met een vliesje in het midden.

Vet de beslagkom heel dun in met olie en leg de deegbal erin. Dek de kom af met plastic en laat het deeg op een warme plek rijzen tot dubbel volume. Ik zette de kom in de zon achter het raam en liet hem zo achter:

img_2858

Na een uur trof ik hem zo aan:

img_2857

 

Terwijl het deeg rijst, maak je de vulling. Eerst de rode pesto. De paprika’s zijn inmiddels afgekoeld. Haal het vel er af en verwijder de zaadlijsten. Rooster de pijnboompitten voor de rode pesto én voor de olijventapenade in een koekenpan. Doe de ingrediënten voor de rode pesto in de keukenmachine of pureer met de staafmixer. Proef of er zout of peper bij moet. Als de pesto te droog is, voeg je wat olijfolie toe. Bij mij hoefde dat niet.

Dan maak je de de olijventapenade. Doe alle ingrediënten, behalve de olijfolie, in de keukenmachine of pureer met de staafmixer. Schenk dan voorzichtig de olijfolie erbij terwijl de keukenmachine blijft draaien. Voeg naar smaak zout en peper toe.

img_2855
Tapenade en pesto, ook lekker op een stukje stokbrood…

Kijk of het deeg voldoende gerezen is. Wacht anders nog even. Pak een springvorm met een doorsnede van 26 centimeter. Leg de rand en de bodem van de vorm los klaar.

Bestuif het aanrecht met bloem en leg het deeg erop. Sla de lucht eruit. Verdeel het in drie gelijke delen en maak er mooie bollen van. Rol een deegbal met de deegroller uit tot een cirkel ter grootte van de springvorm. Controleer met de rand van de springvorm of de cirkel groot genoeg is – de rand van de springvorm gebruik je alleen als meetinstrument, hij gaat niet mee de oven in. Snijd het deeg eventueel bij.

Neem de bodem van de springvorm, leg er een vel bakpapier overheen en vet dit licht in met olie. Leg de eerste lap deeg erop. Smeer de olijventapenade erover. Rol de tweede deegbol uit zoals je dit de eerste keer deed, en leg deze op de tapenade. Smeer hier de rode pesto overheen. Rol de derde deegbol uit en leg deze op de pesto.

img_2854

Nu gaan we de bloemvorm er in maken. Ik maak hem minder ingewikkeld dan Annemarie en was uiteindelijk heel tevreden over het resultaat. Neem een liniaal of pannenkoekmes en druk zachtjes lijnen in het deeg tot het in zestien stukken is verdeeld: begin met een kruis en verdeel dan steeds ieder stuk in tweeën. Zet een borrelglaasje op het midden van de cirkel en snijd met een pizzasnijder of scherp mes de deegplakken over de lijnen in tot het glaasje. Dit is lastig! Zorg ervoor dat het deeg netjes op elkaar blijft liggen.

img_2852

Het is tijd om te gaan draaien. Annemarie laat je twee stukken tegelijk draaien, elke stuk in een hand, maar dat kreeg ik niet voor elkaar. Wij draaien elk stuk apart. Neem de uiteinden van een stuk en draai 2 halve slagen naar links. Neem het stuk dat daar rechts van ligt en draai dat 2 halve slagen naar rechts. Zo ga je door – tegen de klok in – totdat je alle stukken hebt gehad: een stuk naar links, een stuk naar rechts, een stuk naar links, een stuk naar rechts, enzovoort.

img_2851

Het ziet er nu al heel mooi uit, maar je bent nog niet klaar! Draai nu elk stuk nog een keer om, tot je dit resultaat hebt:

img_2850

Volgens mij draaide Annemarie nog verder, maar ik begreep haar uitleg niet goed. En zo ziet het brood er ook schitterend uit!

Dek de bloem af met plastic folie en laat op een warme plek 20 minuten rusten. Verwarm de oven intussen voor op 220 graden. Ik zette onder in de oven een schaal in die ik tijdens het bakken met kokend water vulde, zodat er waterdamp in de oven ontstaat en het brood niet droog wordt.

Leg het brood op de bakplaat en verlaag de temperatuur naar 200 graden. Giet kokend water in de schaal. Bak het brood in 25 tot 30 minuten goudbruin en gaar. Als je denkt dat het klaar is, schuif je voorzichtig een lang mes of pannenkoekmes onder het brood, om een stukje van het deeg in het midden los te trekken. Als dit gaar is, kan hij uit de oven. Anders nog even terug en eventueel afdekken met aluminiumfolie. Bij mij was het brood in een keer goudbruin en gaar!

Nu moet je goed oppassen. Het is op voor je er erg in hebt…

img_2843

img_2849

 

P.S. Volg me op Bloglovin’ en mis geen enkele update!

Please follow and like us:
0

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.