HHB-topper: spekkoek van Francis

Spekkoek, die overheerlijke laagjescake uit Indonesië! Vaak gegeten, nooit zelf gemaakt. Als er dus spekkoek wordt gebakken bij Heel Holland Bakt, weet ik wat mijn HHB-topper is. Vorige week was het zover.

Ik smulde voor het eerst van spekkoek in mijn jeugd. Een Indonesische kennis van ons gaf ons er soms een cadeau. Ik herinner mij een enorme spekkoek, waarvoor zij – weet ik nu – uren in de keuken moet hebben gestaan. Deze zomer gingen wij op vakantie naar Indonesië, en ik had verwacht daar veel van deze lekkernij te kunnen smullen. Maar nee. Ik ontdekte dat het vooral op Java wordt gegeten, en niet op de oostelijk gelegen eilanden waar ik was.

De HHB-bakkers maakten in de uitzending de meest uitdagende creaties met spekkoek. Ik hou het gewoon bij de traditionele vorm. Ik gebruik het recept van Francis, omdat haar roots in Indonesië liggen. De rum en de rozijnen liet ik weg, en ik voegde extra specerijen toe. De bruine kleurgel die Francis gebruikt liet ik eveneens achterwege. Door de specerijen kleurt het beslag voldoende bruin.

Tijdens het maken stuitte ik op een paar probleempjes, die handig zijn om met jullie te delen. Ten eerste: de hoeveelheid beslag van Francis is genoeg voor een gigantisch weeshuis. Ik bakte er twee taarten mee. Als je mijn hoeveelheden die hieronder staan aanhoudt, heb je alsnog één goed gevulde springvorm. Ten tweede: zet de grill op de laagste stand! Mijn grill blijkt standaard op de heetste stand te staan. De eerste twee lagen kon ik dus weggooien (geen probleem, gezien de hoeveelheid beslag…). Kijk maar:

img_2993

Ten derde: zet steeds de beslagkom klaar met de kleur beslag die aan de beurt is. Zo vergis je je niet (ik had een keer een dubbele witte laag…). Ten vierde: blijf constant bij je oven en test hoe lang het duurt voor een laagje gaar is. Francis geeft aan dat elk laagje vier minuten moet bakken, maar misschien is het bij jou wel drie of vijf. Ten vijfde: mochten je laagjes snel donker kleuren maar nog niet helemaal gaar zijn, zet de taart dan als hij klaar is nog even in de oven op 150 graden met aluminiumfolie erover. Zo gaart hij verder door.

 

Benodigdheden:

 • 375 gram zachte boter
 • beetje citroensap
 • 7 of 8 eieren (afhankelijk van de grootte)
 • snufje zout
 • 375 gram witte basterdsuiker
 • 190 gram bloem
 • 1 eetlepel kaneel
 • 1/2 theelepel kruidnagelpoeder
 • 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat
 • 1/2 theelepel kardemonpoeder of ketoembar

 

Bereiding:

Klop de boter luchtig. Neem een tweede beslagkom en ontvet deze met een beetje citroensap. Splits de eieren. De eiwitten kun je meteen in de ontvette beslagkom kieperen, de dooiers voeg je aan de boter toe. Mix de dooiers met de boter, voeg dan geleidelijk de basterdsuiker toe en mix ongeveer 10 minuten (ja, echt. Lees intussen de krant, kijk op je telefoon of staar uit het raam). Maak de gardes schoon, ontvet ze goed met citroensap en klop de eiwitten met een snufje zout stijf.

Links stijfgeklopt eiwit, rechts boter-eidooiermengsel.
Links stijfgeklopt eiwit, rechts boter-eidooiermengsel.

Schep de eiwitten voorzichtig door het botermengsel. Schep dan de bloem er voorzichtig door, steeds twee eetlepels per keer, tot alles is opgenomen. Verwarm de oven voor op 190 graden. Doe iets minder dan de helft van het beslag in een tweede beslagkom en voeg hier de specerijen aan toe.

Vet een springvorm in met boter. Bekleed de bodem met bakpapier en vet dit licht in. Schep een laagje beslag van een paar millimeter dik in de bakvorm. Bak dit in ongeveer 4 minuten licht tot goudbruin.

Zet nu de grill aan, op de laagste stand! Schep een laagje bruin beslag van dezelfde dikte op de witte laag en bak deze in ongeveer 4 minuten gaar. Het is handig om in het begin elke minuut te kijken. Ik moest mijn vorm helemaal op de bodem van de oven zetten omdat het anders te snel ging.

Ga zo door tot de springvorm vol is, of je beslag op. Zodra de laatste laag gegrild is, zet je de oven op 150 graden en bak je de cake nog 3 minuten. Test met een satéprikker of de cake gaar is. Zo niet, dan bak je de cake nog wat langer, eventueel met aluminiumfolie er overheen. Een spekkoek moet wel wat klef zijn.

Eet smakelijk!
img_3002
p.s. volg me op Bloglovin en mis geen enkele update!

Bewaren

Bewaren

Please follow and like us:
0

2 Thoughts to “HHB-topper: spekkoek van Francis”

 1. Ohhh lekker, spekkoek! Francis gaat lekker trouwens, volgens mij gaat ze HHB winnen!

  1. Ik dacht aanvankelijk steeds dat Annemarie zou winnen, maar na vanavond zet ook ook in op Francis! Ik heb al een paar keer iets van haar gebakken en het is elke keer heerlijk!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.