HHB-topper: sticky toffee pudding cake van Emma

Zat je ook watertandend te kijken, afgelopen zondagavond? In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen Heel Holland Bakt werd er behoorlijk gestunteld, zeker. Maar er kwamen ook een paar prachtige en overheerlijke baksels uit de ovens. Ik besloot ter plekke dat ik de komende tijd elke week een recept ga uitproberen, om er verslag van te doen op dit blog. Het was deze eerste week moeilijk kiezen: werd het de Carrotcake van Annemarie, of de Sticky toffee pudding cake van Emma? Ik koos voor de laatste, omdat jurylid Janny daarvan zei dat dit de lekkerste sticky toffee cake was die zij ooit gegeten had. Dat belooft wat! De Carrotcake komt een andere keer wel…

Zoals wel vaker met HHB-recepten: ze blinken niet uit in duidelijkheid. ‘Zet de suiker op het vuur en laat doorkoken tot een donkere karamel’; ja, ho eens even, hoe? Ik moest mijn toevlucht nemen tot andere websites, en zelfs toen mislukte het nog. Een halve kilo geklonterde maar niet gekaramelliseerde suiker verdween in de vuilnisbak. Conclusie: karamel maken is niet mijn ding. Misschien moet ik mezelf eens opsluiten met 2 kilo suiker en stug blijven oefenen?

Maar geen nood, de sticky toffee pudding cake kan ook met wat minder of minder goed gelukte karamel. De pecankaramelscherven, decoratie op de taart, liet ik weg. Hartstikke leuk als je meedoet aan een wedstrijd, maar voor een gewone weekendtaart toch wat overdreven. Doordat ik de suiker niet lang genoeg liet branden werd de karamelsaus bij mij meer een zoete, romige saus. Echte karamel is lekkerder, maar dit smaakte ook goed!

Hier mijn aangepaste versie voor karamelstuntels of mensen die zuinig zijn op hun tanden. Wil je het originele recept volgen, kijk dan hier.

Benodigdheden:

  • 300 gram dadels zonder pit
  • 200 gram zachte boter
  • 200 gram kristalsuiker
  • 2 theelepels kaneel
  • snufje zout
  • 4 grote eieren
  • 220 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram pecannoten

 

voor de karamelsaus:

  • 200 gram kristalsuiker
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 50 milliliter slagroom
  • snufje zout
  • 50 gram pecannoten

 

Bereiding:

Week de dadels 10 minuten in 100 milliliter kokend water. Vet een vierkante bakvorm van 23 bij 23 centimeter in met boter, bepoeder met bloem, en bekleed de bodem met bakpapier. Vet ook dat in.

Dadels in water.

Mix zachte boter, suiker, kaneel en zout glad. Voeg een voor een de eieren toe en blijf mixen. Mix vervolgens het zelfrijzend bakmeel in delen door het beslag. Als je al het bakmeel hebt toegevoegd, mix je nog een paar minuten door.

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Hak de pecannoten grof (in de keukenmachine gaat dit makkelijk) en meng ze door het beslag. Pureer 150 gram dadels met het weekwater in de keukenmachine. Snijd de overige dadels fijn en schep ze samen met de dadelpuree door het beslag.

Beslag.

Schep het beslag in de bakvorm en bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar. Let goed op; achteraf denk ik dat mijn cake al na 45 minuten goed was. Dek hem eventueel halverwege de baktijd af met aluminiumfolie. Laat afkoelen op een rooster.

Maak dan de karamelsaus. Haal eerst diep adem en lees de aanwijzingen op deze site goed. Doe de suiker in een pan met dikke bodem en voeg 6 eetlepels water toe. Meng dit en zet de pan op het vuur. Nu niet meer roeren!! Verwarm de gecondenseerde melk met slagroom een minuut in de magnetron. Als de suiker bruin kleurt en naar karamel ruikt, giet je scheutje voor scheutje het melkmengsel bij de suiker, terwijl je flink roert met een garde. Laat dit mengsel indikken en vervolgens afkoelen. Als het de juiste dikte heeft, smeer je het uit over de taart. Versier de taart met (hele of fijngehakte) pecannoten.

*Alternatieve karamelsaus: op deze site vond ik een alternatief recept voor karamelsaus. Ik heb hem niet uitgeprobeerd. Eigenlijk is het geen echte karamel omdat er geen gebrande suiker in is verwerkt. Maar goed, daardoor kan hij ook niet mislukken…

Hier is ie dan, mijn versie van de HHB-Sticky toffee pudding cake. Hij ziet er totaal anders uit dan die op tv. Maar hij is wel lekker!

img_2804

 

img_2807

 

p.s. Volg me op Bloglovin’ en mis geen enkele update!

Please follow and like us:
0

One Thought to “HHB-topper: sticky toffee pudding cake van Emma”

  1. Jeannette

    Bedankt voor deze info, Ik ga hem maken!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.