Indonesische kippensoep (Soto Ayam)

Deze soep was een van mijn favoriete lunchgerechten, vorig jaar tijdens onze vakantie in Indonesië. Een groot deel van de vakantie aten we drie keer per dag buiten de deur – vrij logisch in een land met een overheerlijke en spotgoedkope keuken. Nasi als ontbijt bleek heerlijk en ik miste de broodmaaltijden absoluut niet. Maar op een warme dag had ik niet altijd zin in een zware lunch en dan was Soto Ayam – Indonesische kippensoep – een uitkomst.

In de supermarkt zijn diverse boemboes (kruidenmengsels) voor Soto Ayam verkrijgbaar. Ik ben er een beetje mee aan het experimenteren en vond onderstaande zakjes bij de toko. Het eerste probeersel smaakte naar meer. Wij aten het als avondeten, en er bleef nog een fijne lunchportie over. Heerlijk, zo’n multifunctionele maaltijd.

 

Benodigdheden:

 • 2 kippenbouten (of 4 drumsticks, of kippenvleugeltjes)
 • boemboe voor Soty Ayam
 • een aardappel, in blokjes gesneden
 • gemengde gesneden groente (naar keuze): prei, paksoi, chinese kool, worteltjes, sperzieboontjes, taugé. Hoeveelheid zelf te bepalen
 • een gekookt ei per persoon, kleingesneden
 • gebakken uitjes en/of kroepoek
 • blokje kippenbouillon, ketjap en/of sambal naar smaak

 

Bereiding:

Kook de kip gaar in 1,5 liter water. Haal de kip uit de pan, verwijder eventueel het vel en snijd het vlees fijn. Doe het vlees terug in de pan. Voeg de boemboe toe en proef of er extra bouillon, ketjap of sambal bij moet.

Breng de bouillon opnieuw aan de kook. Voeg de aardappel en kleingesneden groente toe,behalve de taugé. De soep mag flink gevuld zijn. Voeg eventueel nog water en bouillon toe als je het te weinig vindt.

Voor je aan tafel gaat meng je de taugé door de soep. Schep de soep in borden en verdeel het ei er over. Serveer met gebakken uitjes en/of kroepoek.

Selamat makan!


 

P.S. Volg me op Bloglovin en mis geen enkele update!

 

Please follow and like us:
0

2 Thoughts to “Indonesische kippensoep (Soto Ayam)”

 1. Nelie Geleynse

  Ziet er erg lekker uit Janneke!

 2. mieneke

  Ziet er lekker uit Janneke. Ga het zeker een keer proberen. Groet, Mieneke de Groot

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.