Kaasfondue – goed alternatief voor de bbq

Eigenlijk zouden wij vanavond barbecuen met een groep vrienden. Maar vanwege het slechte weer en bij gebrek aan een geschikte plek om met zo’n twintig man binnen te eten en te spelen moesten we het etentje tot nader orde uitstellen. Plotseling een avond vrij, ingesteld op samen iets gezelligs doen, en een groentela vol rauwkost – mijn bijdrage aan de barbecue. Wat nu? Kaasfondue!

Kaasfonduën doen je naar mijn mening niet met een pakje uit de supermarkt. Met echte kaas is het veel lekkerder, en het is helemaal niet veel werk om te maken. Bij ‘mijn’ kaasboer haalde ik twee soorten kaas: Tynjetaler en Comté. De eerste is een Friese gatenkaas, de tweede is een stevige Franse kaas uit de Jura. Deze kaassoorten werden me ooit eens aangeraden door Patrick en Marleen Griffioen van Holland Kaascentrum die op vrijdag altijd met hun kaaskraam bij mij in de buurt staan. Normaal gesproken raspen zij de kaas voor mij. Omdat het er vandaag nogal druk was raspte ik de kaas zelf thuis in de keukenmachine. Dat gaf me mooi de gelegenheid deze heerlijke stukken eens op de foto te zetten.

Links Tynjetaler, rechts Comté.
Links Tynjetaler, rechts Comté.

Wij eten altijd flink wat rauwkost bij de kaasfondue. Het is lekker en zo krijg je er geen buikpijn van…

 

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 400 gram Tynjetaler, geraspt
  • 400 gram Comté, geraspt
  • 1 teen knoflook
  • 375 gram droge witte wijn, liefst Riesling
  • 1 eetlepel citroensap
  • 50 milliliter kirsch
  • 3 eetlepels maizena
  • nootmuskaat, peper
  • een stokbrood, door de bakker gesneden
  • rauwkost: komkommer, paprika, wortel, radijsjes, witlof, cherrytomaatjes, bleekselderij

 

Bereiding:

Leg het brood bijtijds in een schaal, zodat het een beetje uitdroogt. Of koop het een dag van tevoren. Als het brood iets ouder is, zuigt het de kaas beter op.

Snijd de komkommer, paprika, wortel en bleekselderij in reepjes. Haal de witlofblaadjes los.

Wrijf de fonduepan in met knoflook. Breng in een anti-aanbakpan de wijn met citroensap op laag vuur bijna aan de kook. Roer de kaas er in gedeelten met een houten lepel door, tot de kaas gesmolten is. Klop de maizena met de kirsch in een beker glad en roer dit door het kaasmengsel tot dit bindt. Breng op smaak met wat peper en nootmuskaat. Giet de kaasfondue in de fonduepan en zet deze op een brander of warmhoudplaatje op tafel. Lekker dippen maar!

IMG_2109

 

IMG_2110

 

P.s. Volg me op Bloglovin’ en mis geen enkele update!

Please follow and like us:
0

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.