Een kippenfamilie van vilt

Meestal haak of brei ik, en soms maak ik iets met de naaimachine. De afgelopen weken heb ik iets heel anders gedaan: ik maakte een kippenfamilie van vilt, om mijn huis in Paasstemming te brengen. Ik ben heel blij met het eindresultaat!

Het pakket om deze familie te maken kocht ik vorig jaar op de Handwerkbeurs in Zwolle. Samen met mijn moeder volgde ik een workshop Zweeds folkloristisch borduren bij Dita Blom van Blomsterstuga. Het was ontzettend leuk om te doen! Meestal volg ik netjes een vaststaand patroon. Deze vorm van borduren, in het Zweeds yllebroderi genoemd, is veel vrijer. Met borduursteken zoals de platsteek, de kettingsteek of de Franse knoop ontwerp je je eigen versieringen. Je borduurt met wollen garen op wollen stof: vadmal, stof die na het weven vervilt is.

Het patroon voor de kip, de haan en een paar kuikentjes lag eerst een jaar op zolder. Als je m’n eerdere blog hebt gelezen, weet je waarom. Een paar weken geleden haalde ik het pakketje tevoorschijn. Eerlijk gezegd was ik bang dat ik het niet voor de Pasen klaar zou hebben, maar dat haalde ik makkelijk. Het was minder werk dan ik dacht.

Vorige week gaf ik je al het patroon voor de kuikentjes. Wil je weten hoe ik de eieren van vilt maakte? Lees dan mijn blog Zelf paaseieren vilten.

Hieronder nog een paar foto’s van de kip en de haan in wording. Fijne paasdagen!

kip1

Eerst borduren, daarna uitknippen. Dat werkt makkelijker.

kip3

Detail op de rug van de kip: hekwerk, in het Zweeds bottensöm, met een rand van platsteken en Franse knoopjes ertussen.

kip2

De haan, ook met hekwerk, maar dan op z’n buik.

kip 4

Je zet de kip en de haan met festonsteken in elkaar. De gele snavel is geborduurd.

kip7

Bij de Flying Tiger vond ik een stukje kunstgras. Perfect om de kippenfamilie op uit te laten!

p.s. Volg me op Bloglovin! Klik hier om er te komen.

Please follow and like us:
0

4 Thoughts to “Een kippenfamilie van vilt”

 1. Thea de Jonge

  Wat is het leuk geworden, Janneke. Eigenlijk zonde om de kippenfamilie met Pasen niet te zien. Laat ze maar hier logeren, ik maak wel een paastafeltje!

 2. Janneke

  Goed idee, ga ik doen!

 3. Hee, wat een gezellige kippenfamilie, en wat een gezellig blog! We hebben dezelfde smaak qua creativiteit. Ik heb je gelijk toegevoegd aan mijn Bloglovin lijstje. Ken je dat al? Verder heb ik nog een tip: nergens heb je een contact tabblad, waar je jouw een berichtje mee kan sturen. Vandaar dit berichtje na een blog…
  Groetjes
  Martine van de DIY Diva.

 4. Dank voor je tips, DIY Diva!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.