Maissoep met maiskoekjes

Mais is een groente die de meeste Nederlanders uitsluitend uit blik eten. Verse maiskolven kun je in de zomer kopen, maar lang niet elke supermarkt heeft ze. Ik heb ze regelmatig in huis omdat de leverancier van mijn biologische groenteabonnement (klik hier als je interesse hebt) ze nogal eens in mijn groentetas stopt. En ze groeien in de schooltuinen, dus op die manier kwamen ze ook al eens bij ons in de keuken terecht.

Je kunt de mais zo van de gekookte kolven af happen, of de mais van de kolven snijden en de korrels door de chili con carne roeren. Mijn favoriete recept is deze zelfbedachte maissoep, met maiskoekjes uit het kookboekje van de schooltuinverenigingen in Leiden en Leiderdorp.

img_2827
Vier maiskolven: genoeg voor de soep én de koekjes!

 

Benodigdheden voor de maissoep:

  • 3 maiskolven
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 of 2 kleine pepertjes
  • 1-1,5 liter kippenbouillon
  • 1 blik gepelde tomaten op sap
  • 1 blikje tomatenpuree
  • zout, peper, (gerookt) paprikapoeder
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • een handje geraspte kaas

 

Bereiding:

Haal de bladeren van de mais af en kook de kolven zonder zout in 10 minuten gaar. Snijd ze eventueel doormidden als ze niet in de pan passen. Maak je ook de maiskoekjes, kook die kolf dan meteen mee (voor het recept: zie hieronder). Snijd de maiskorrels van de kolven.

Fruit de gesnipperde ui in een pan, voeg als de ui begint te kleuren de fijngesneden knoflook en fijngehakte pepertjes toe. Even laten bakken voordat je de maiskorrels toevoegt. Schenk er daarna ongeveer 1 liter bouillon bij, en het blik gepelde tomaten. Breng aan de kook en laat zo’n 10 minuten zachtjes pruttelen. Voeg dan de tomatenpuree en de kruiden toe en pureer de soep met een staafmixer. Vind je de soep te dik, doe er dan nog wat bouillon bij. Roer er crème fraîche en geraspte kaas doorheen, of voeg dat aan tafel toe.

 

Benodigdheden voor de maiskoekjes:

  • 1 gekookte maiskolf
  • 50 gram volkorenmeel
  • 1 deciliter melk
  • flinke snuf zout
  • versgemalen peper
  • 1 ei
  • 25 gram geraspte kaas

 

Bereiding:

Snijd de maiskorrels van de kolf. Doe het volkorenmeel met het zout en de peper in een kom. Schenk beetje bij beetje de melk erbij en roer met een garde zodat je een glad beslag krijgt. Voeg het ei en de kaas toe en meng goed. Roer daarna de mais erdoor.

Verhit wat olie in een koekenpan en schep, op afstand van elkaar, 3 of 4 eetlepels beslag in de pan. Zo bak je 3 of 4 koekjes tegelijk. Als ze goudbruin zijn keer je de koekjes om. Laat ze daarna op keukenpapier uitdruipen.

 

img_2826

 

img_2825

 

P.s. Volg mij op Bloglovin’ en mis geen enkele update!

Please follow and like us:
0

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.