Rivka’s citroentaart

Terug van vakantie, waar ik mezelf verloor in mooie natuur, in vriendschap, in andere cultuur, in eenvoud, in een zorgeloos bestaan. Terug in het gareel, met regen op m’n eerste vrije dag. Dan kan ik maar het beste iets gaan bakken, het liefst met een herinnering aan de mooie reis.

Wij trokken deze zomer vier weken door Indonesië, over de prachtige eilanden Bali, Timor en Flores. Op Timor verbleven we 1,5 week bij vrienden die daar wonen. Het was fijn om veel tijd samen door te brengen en om te zien hoe zij wonen. Het was ook leuk om te merken dat ik aan de andere kant van de wereld een trouwe lezer heb! Rivka van 9 houdt van bakken en maakte al diverse recepten van mijn blog. Maar ik gebruik vaak chocola, noten, room en roomkaas, ingrediënten die daar niet altijd goed verkrijgbaar zijn, of erg duur. Haar wens: samen met mij iets bakken. Dus doken wij in de kookboeken in en stuitten op deze lekkere citroentaart, van Koken met Karin. Rivka en ik bedachten er een eigen naam voor, maar die ben ik vergeten. Daarom noem ik hem nu Rivka’s citroentaart. Op deze stoere meid, dat je maar veel mag blijven bakken!

Bloem, suiker, boter, eieren, citroen en een snufje zout: meer heb je niet nodig.
Bloem, suiker, boter, eieren, citroen en een snufje zout: meer heb je niet nodig.

Benodigdheden:

voor het deeg:

  • 1 ei
  • 125 gram suiker
  • 125 gram zachte boter
  • 250 gram bloem
  • snufje zout

 

voor de vulling:

  • 100 gram boter
  • 100 gram suiker
  • 4 eieren
  • 2 citroenen (liefst biologisch, gewassen)

 

Rasp en sap van 2 citroenen.
Rasp en sap van 2 citroenen.

Bereiding:

Voor het deeg: klop het ei met de suiker wit en schuimig. Voeg bloem en zout toe en mix tot het op zand lijkt. Kneed de boter erdoor, maak er een bal van en laat die stevig worden in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Ga verder met de vulling. Laat de boter smelten in een pannetje met dikke bodem. Mix de suiker erdoor. Klop een voor een de eieren erdoor. Rasp de schil van de citroenen en pers de citroenen uit. Voeg rasp en sap toe aan de eieren en roer het door het mengsel. Laat dit op een zacht vuurtje langzaam dik worden. Roer af en toe met een garde, anders krijg je klontjes.

Vet een springvorm van 26 centimeter doorsnede in met boter en bepoeder met wat bloem. Bekleed de bodem met het deeg en maak een klein opstaand randje. Hoe dunner het deeg, hoe lekkerder. Ik had wat deeg over en vulde daarmee nog twee kleine eenpersoons taartvormpjes. Schep de citroenvulling in het deeg. De kleine taartjes bakte ik 20 minuten, de grote 30. Toen was het deeg goudbruin en een beetje knapperig, en de citroenvulling nog een beetje zacht. Lekker!

De citroenvulling.
De citroenvulling.

 

IMG_2744

IMG_2741

Klein citroentaartje.
Klein citroentaartje.

IMG_2740

Please follow and like us:
0

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.