Stoer strass-armbandje

Vanuit een poging mijn dochter te besmetten met het handwerk- en knutselvirus doe ik van alles. Regelmatig proberen we samen iets nieuws uit. Het afgelopen jaar beplakten we doosjes met decopatch-papier, maakten we hangers van pompons, ontwerpen we sieraden en naaiden we slaapzakjes voor haar Lego Friends-poppetjes. Tot nu toe heeft ze nog nergens haar hobby van gemaakt, maar wat niet is kan nog komen. Het uitproberen van nieuwe technieken levert ons in elk geval gezellige uurtjes samen op!

Vorige week kwam ik in de boekhandel het boek ‘Armbandjes stap voor stap’ tegen. Het lag op de tafel met aanbiedingen voor 5 euro. Vaak zijn dat niet de beste boeken, maar dit leek me een leuk vakantiecadeautje. Het staat vol met patronen van geknoopte armbandjes in allerlei vormen. Op de eerste vakantiedag togen we met z’n tweeën naar een grote knutsel- en handwerkwinkel hier in de buurt (niet-gesponsorde tip: de Pippoos, die heeft alles wat we nodig hadden). Ik gaf natuurlijk te veel geld uit: je bent besmet met het zelfmaakvirus of je bent het niet…

IMG_1550Vandaag maakten we ons eerste armbandje: een stoer strass-armbandje. Er was een vriendinnetje bij, dus we knutselden gezellig met z’n drieën.

Benodigdheden:

  • suède veterkoord (wij kozen voor grijs)
  • waxdraad (wij gebruikten zwart)
  • strassketting
  • evt. een bedeltje
  • 2 veterklemmetjes
  • 1 slotje
  • 2 ringetjes
  • sterk tape
  • ijzertangetje, rondbektangetje, platte tang

Werkwijze:

Meet de lengte van je pols en bepaal hoe lang je armband moet worden. Knip een stuk suède veterkoord op die lengte af. Meet hoe lang het slotje en de veterklemmetjes bij elkaar zijn en trek dat van de lengte af: zo lang moet je strassketting zijn. Knip de strassketting op maat met een ijzertangetje. Knip een stuk waxdraad af dat drie keer zo lang is. Je hebt hier veel van nodig, omdat je de armband hiermee gaat omwikkelen. Bovendien moet je er twee dubbele knoopjes in kunnen leggen.

IMG_1553

Leg de strassketting op het veterkoord. Knoop het waxdraad met een dubbele knoop vast onder het eerste strass-steentje. Plak de uiteinden van het veterkoord en de waxdraad met sterk tape vast op tafel.

Tot nu toe keken dochter en vriendinnetje mee terwijl ik knipte en knoopte. Ze hielpen bij het bepalen van de lengte, maar de rest was te moeilijk. Vanaf dit moment konden ze zelf in actie komen.

IMG_1554

Wikkel de waxdraad strak om de strassketting en het veterkoord heen. De waxdraad valt tussen de strass-steentjes. Zorg ervoor dat de draad strak zit, anders valt je armband straks uit elkaar. Help je kind hier zo nodig bij. Wij vonden het leuk om ergens op eenderde van de lengte een bedeltje met een peaceteken aan de waxdraad te rijgen.

Als je bij het einde van de strassketting bent aangekomen, knoop je de waxdraad met een dubbele knoop vast, voor het laatste strass-steentje. Knip de waxdraad af zodat hij even lang is als het veterkoord.

IMG_1552

Nu is het tijd om de veterklemmetjes te bevestigen. Leg het veterkoord en de waxdraad in een klemmetje en knijp dit met een platte tang dicht. Doe dit ook aan het andere uiteinde van de armband. Bevestig met behulp van een rondbektang ringetjes aan beide veterklemmetjes en maak aan een van de ringetjes een slotje vast.

Je stoere strass-armbandje is klaar!

IMG_1549

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

p.s. Volg me op Bloglovin! Klik hier om er te komen.

Please follow and like us:
0

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.