Superfoods, een hype maar best lekker

Superfoods, ik haalde er altijd mijn neus voor op. Ik vond het nogal aanstellerig eten, echt iets voor rijkelui die overdreven met hun gezondheid bezig zijn. Dat gevoel werd versterkt toen ik het nieuws hoorde over ondervoede kinderen die uitsluitend hypergezond voedsel van hun ouders kregen, waaronder superfoods.

Eerlijk gezegd had mijn afkeer ook een beetje te maken met de namen. Chiazaad, dat klinkt toch niet lekker? Goji-bessen, van dat woord krijg je toch geen trek? Maar goed, ik geef toe, de vooroordelen waren op weinig gebaseerd. Toen ik onlangs een zakje Goji-bessen en een zakje moerbeien in handen kreeg, werd ik toch nieuwsgierig. De nieuwsgierigheid was sterk genoeg om de bessen en beien een kans te geven. Die gezondheidsclaims, ach, dat geloof ik wel. Maar zijn ze lekker?

Eerst maar eens puur proeven. De Goji-bessen smaken volgens de verpakking een beetje naar cranberry en drop. Dat klopt wel: ze zijn licht zoet, veel minder zoet dan rozijnen. Best lekker. De verpakking van de moerbeien belooft zoete bessen met een lichte karamelsmaak. Ook dat klopt. Deze bessen vind ik het lekkerst. Ze zijn wat groter waardoor je meer hebt om op te kauwen, en de smaak beter vrij komt.

Maar hoe eet je ze? Ik ontbijt altijd met yoghurt, en dat lijkt me een lekkere combinatie. Aan mijn kom yoghurt met lijnzaad – dat dan weer wel – voeg ik een in stukjes gesneden banaan, een handje Goji-bessen en een handje moerbeien toe. Tenslotte schep ik er wat passievrucht overheen. Het smaakt heerlijk en is bovendien voedzaam. De muesli die ik er anders doorheen roer, mis ik niet. Ik heb de hele ochtend geen trek.

Een ander recept vind ik op de website van Boeregoed: moerbei-muffins voor bij het ontbijt. Het is een heel simpel recept, dat ik een beetje aanpas. Ik maak ze op een avond in vijf minuten en eet er meteen eentje warm op. Mijn oordeel? Lekker, maar een beetje slap. Gelukkig zijn de muffins de volgende ochtend wat steviger geworden en ik moet zeggen: ze smaken heerlijk. De moerbeibessen passen goed bij de lichtzoete smaak van de bananen. Ik ontbijt met twee muffins, een kiwi en een peer. Lekker gezond! Mijn dochter is niet enthousiast (‘er zitten hele vieze stukjes fruit in’), maar mijn zoon wel: ,,Lekker! Het smaakt ook een beetje naar groente.’’ Een paar dagen later vraagt hij of er nog van die lekkere ontbijtmuffins zijn. Euh… nee. Ik heb ze zelf inmiddels opgegeten.

moerbei 2

De Goji-bessen die ik nog over heb verdeel ik over een groene salade met feta. De rode bessen kleuren prachtig bij de groene salade en de witte kaas. En het smaakt goed bovendien. Ik moet toegeven: mijn afkeer voor superfoods is inmiddels verdwenen. Nog steeds geloof ik niet in hun heilzame werking. Gevarieerd eten is denk ik belangrijker voor je gezondheid. Maar in mijn gevarieerde menu kan ik ze best af en toe opnemen.

Recept voor moerbei-muffins

Benodigdheden:

  • 100 gram havermout
  • 3 rijpe bananen
  • 3 eieren
  • 2 theelepels kaneel
  • 3 eetlepels ahornsiroop
  • 2 theelepels baking soda
  • een snufje zout
  • 100 gram gedroogde moerbeien

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe alle ingrediënten, behalve de moerbeien, in de keukenmachine. Meng tot je een glad beslag hebt. Roer dan de moerbeien erdoor. Zet tien papieren vormpjes in een muffinvorm en vul ze met het beslag. Bak de muffins in 25 minuten gaar.

 

moerbei 3

Productinformatie:

Ik gebruikte moerbeibessen en Goji-bessen van het biologische merk Urtekram. Urtekram verkoopt bessen van witte moerbeibomen uit Turkije. Ze worden dertig minuten op 50 graden in de oven gedroogd, staat er op de verpakking. De Goji-bessen van Urtekram komen uit de Chinese provincie Qinghai. Ze groeien daarop 2800 meter hoogte, waar een netwerk van kanalen smeltwater van de sneeuw in de bergen omlaag naar de velden leidt. Ook de Goji-bessen zijn gedroogd.

Dit blog verscheen eerder op het blog In2Food van Van Zon Fresh Food

p.s. Volg me op Bloglovin! Klik hier om er te komen.

Please follow and like us:
0

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.