Lekker variëren met kokosolie

Olijfolie, zonnebloemolie, arachideolie, sesamolie, notenolie, lijnzaadolie en tarwekiemolie. Het is slechts een greep uit de diverse soorten olie die je in de supermarkt tegenkomt. Steeds vaker staat er ook kokosolie in het olieschap. Deze olie, geperst uit het vruchtvlees van de kokosnoot, stolt bij onze kamertemperatuur tot wit vet.

Kokosolie wekt bij mij gezonde associaties op. Misschien omdat ik alles dat van kokosnoot gemaakt is beschouw als puur en gezond. Ten onrechte, blijkt: kokos is vrij vet en zoet.

Een korte zoektocht op internet leert je dat de meningen over het gezondheidsgehalte van kokosolie nogal uiteen lopen. Aan de ene kant zijn er mensen die het als slecht bestempelen. Het bestaat voor meer dan 85 procent uit verzadigd vet. Daarom zou je het volgens het Voedingscentrum alleen bij uitzondering moeten eten: verzadigd vet geeft een grotere kans op hart- en vaatziekten. Aan de andere kant zijn er mensen die stellen dat het juist een heel gezonde vetsoort is, omdat de verzadigde vetten in kokosolie behoren tot de middellange vetzuurketens, die makkelijker door de lever worden afgebroken dan andere verzadigde vetten.

Wat hiervan klopt, kan ik niet controleren. Wel weet ik dat puur en onbewerkt het bij mij vaak wint van bewerkte producten. Ik gebruik roomboter, en geen margarine; crème fraîche, en geen halvaroom; vruchtensap, en geen lightdrankje waar een vrucht tegenaan gelegen heeft. Waarom? Omdat voedsel met volle, pure ingrediënten mij vaak veel beter smaakt. Ik ben niet zo bang dat ik daar dik van word, want van deze producten zit je sneller vol.

De belangrijkste les is volgens mij: varieer met je voeding. Grijp dus niet altijd naar die fles olijfolie, maar gebruik ook eens kokosolie, bijvoorbeeld in een lekkere curryschotel.

Binnenkort krijg je van mij een recept waarin je kokosolie gebruikt. Ik haalde dit uit het boek ‘Bakken met Menno’, het bakboek van de winnaar van Heel Holland Bakt 2014.

(Dit blog verscheen eerder in een iets andere versie op het blog van Van Zon Fresh Foods)

P.S. Volg me op Bloglovin! Klik hier om er te komen.

Please follow and like us:
0

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.