Vega vrijdag: nasi met tempeh

Vega vrijdag? Ja, het is tijd voor iets nieuws. Vanaf nu geef ik je geregeld op vrijdag een lekker vegetarisch recept. Hier komt de eerste!

Tempeh was altijd iets dat ik links liet liggen in de supermarkt. Ik vond het er niet lekker uit zien, dat witte blok van gefermenteerde sojabonen. Tot ik het afgelopen zomervakantie in Indonesië geregeld terugvond op mijn bord. Best lekker! Op bezoek bij onze vrienden zag ik dat hun Indonesische hulp uitgebreid de tijd nam om de tempeh te bakken. Dat knoopte ik in mijn oren: bruine en knapperige tempeh is lekker, lichte slappe tempeh niet (vind ik).

Dit recept voor gebakken tempeh is wat mij betreft echt een goede aanvulling op vegetarische nasi. Voor de nasi maak ik simpele nasi van witte rijst, boemboe, prei en taugé. Geef er desgewenst pindasaus bij, en schep de tempeh aan tafel over je gerecht heen.

 

Benodigdheden:

  • een blok tempeh
  • zonnebloemolie, een wok en keukenpapier
  • een rode peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • wat Javaanse suiker (of bruine basterdsuiker)
  • zoete ketjap
  • een beetje koenjit/kurkuma (geelwortelpoeder)
  • tijd

 

Bereiding:

Verhit flink wat olie in een wok. Snijd de tempeh in kleine blokjes en frituur steeds een handvol tegelijkertijd. Neem de tijd! De tempeh moet echt goudbruin zijn (het mag nog bruiner dan op de foto…).

Schep de tempeh uit de wok met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier.

Als je alle tempeh hebt gebakken, schep je het teveel aan olie uit de pan. Bak in de rest van de olie de uien, knoflook en pepers. Als ze beginnen te kleuren voeg je ketjap, suiker, koenjit en wat water toe. Laat dit pruttelen tot het een smeuïge saus is, die zoet-pittig van smaak is. Roer de gefrituurde tempeh door de saus en bak het even mee.

Selamat makan!

P.S. Volg me op Bloglovin en mis geen enkele update!

Please follow and like us:
0

One Thought to “Vega vrijdag: nasi met tempeh”

  1. Hee, wat grappig. Hier vanavond ook vego-nasi op vrijdag, maar dan met quorn. Is ook goed te doen!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.